Chilli con carne

Na chillibraní, festivalu milovníků pálivého, jste nevynechali ani jediný ročník. Potkat stejně „postižené“ lidi je pro vás svátek, který si nikdy nenecháte ujít. Možná ale vy skrytu duše toužíte po tom, aby s vámi tuhle vášeň sdíleli i vaši blízcí. Zkuste uspořádat malý večírek, svoje domácí chilli braní, na kterém jim představíte kouzlo ostrého jídla tak, že mu nakonec podlehnou. A čím jiným byste se na úvod měli blýsknout, než tradiční klasikou – chilli con carne.

Vydejte se na nákup

Zkuste jít na nákup společně s přáteli nebo rodinou. Co dát do tašky?

500 g mletého hovězího – nejlepší vybrat si u řezníka a nechat namlít, ale pokud není jiné volby, nezbude než se spokojit i s balíčkem ze supermarketu

2 pěkné tvrdé středně velké cibule

2 konzervy naložených červených fazolí

1 konzervu naložených oloupaných rajčat

1 rajský protlak – pozor kupte nějaký s vysokým obsahem rajčat

1 palici česneku, ze kterého použijete dva větší stroužky

Olivový olej pro teplou kuchyni

Tabulku kvalitní hořké čokolády, ovšem do jídla stačí jenom dva čtverečky

Kvalitní chilli koření: Pro jemnější chuť doporučujeme Habanero prášek, pro gurmány Carolina reaper v prášku.

1 balíček oregana – ani tady byste to ale neměli přehánět - jedna polévková lžíce bohatě stačí.

1 balíček římského kmínu

Sůl a pepř má doma každý, ale přesto raději připomínáme

1-2 špetky soli

1 polévkovou lžíci sladké mleté papriky

Předem si připravte také asi 300 ml hovězího vývaru.

 

Chilli jako lék na hubnutí

Jakmile vybalíte doma nákup, můžete se pustit do díla. Na úvod není od věci trochu osvěty. Pokud dámy právě hubnou, ujistěte je, že si zvolily to pravé. Kapsaicin obsažený v chilli je skvělou zbraní proti přebytečným kilogramům, dokáže báječně zahřát organismus a povzbudit ho k lepšímu spalování. Jestliže je některá z účastnic vašeho domácího chilli braní tak trochu lidovou léčitelkou, nezapomeňte se zmínit o tom, že kapsaicin je výborným lékem proti bolesti (kapsaicinové náplasti), dokáže bojovat s chřipkou a podle nových výzkumů i tlumí růst buněk při rakovině prsu. Teď už získáte na svoji stranu každého, respektive každou – chilli je nejenom chutné, ale také zdravé. Takže konec slov a pusťte se do práce.

 

Vychutnejte si roli šéfkuchaře

  1. Určitě vám všichni rádi pomohou, abyste mohli co nejdříve zasednout ke stolu. Hoďte proto do pléna otázku, kdo oloupe a pokrájí cibuli a česnek. Dobrovolníka už jenom kontrolujte, jestli to dělá pořádně. Cibuli stačí nasekat na hrubo, česnek jemněji.
  2. Jako šéfkuchař udělejte to nejdůležitější: Připravte větší a hlubší pánev a vlijte na ni dvě lžíce olivového oleje. Nechte pánev s olejem rozpálit a vsypte na ni nasekanou cibuli. Orestujte ji dozlatova. Přidejte česnek, římský kmín, oregano, chilli a sladkou papriku.
  3. Nachystejte si maso, které osolíte, opepříte a rozdrobíte na hrudky. Přidejte k cibuli a za stálého míchání opečte dozlatova. Vařečkou rozdělujte maso na malé kousky. Pozor ale, aby česnek nezhořkl – může se to stát při příliš prudkém smažení.
  4. Zaúkolujte zbytek osazenstva, nastává správný okamžik na omáčku. Ať přinesou hovězí vývar, rajský protlak, oloupaná rajčata i s nálevem a všechno přidají do pánve s masem. Vy ztlumte oheň, ingredience pěkně promíchejte a nenápadně přidejte váš tajný triumf - čokoládu a nechte dusit asi 20 minut. Pokud se omáčka hodně vypařuje a houstne, přidejte 1-2 lžíce vody.
  5. Když pokrm v pánvi hezky probublává, nastává čas dalších příprav. Určitě se najde pomocná ruka, která ochotně scedí a lehce propláchne fazole z konzervy. Pěkně opláchnuté je přidejte do jídla. Přiveďte jídlo znovu k varu a
  6. Zbývá už jenom závěrečná tečka: ochutnat a případně ještě lehce osolit nebo opepřit, pokud to bude nutné. Odpovědnost je samozřejmě na vás.

 

Tajemství jménem čokoláda

Vaším mistrovským kouskem jsou právě dva čtverečky kvalitní hořké čokolády. Jestli chcete být za opravdového mistra, nikomu tenhle trik neprozrazujte. Zůstaňte ale jenom u dvou čtverečků – určitě uznáte, že masový pokrm by neměl mít čokoládovou chuť. Někdy se čokoláda nahrazuje lžící cukru, ale vězte, že to prostě není ono…