Historie chilli, odkud vlastně pochází?

Jedny z nejstarších archeologických důkazů o chilli používané jako potravina, byly nalezeny ve Střední Americe v jihozápadní části Ekvádoru a také v Jižní Americe. Byla jednou z prvních pěstovaných plodin a v tomto regionu již před 6 -ti tisíci lety doplňovala tamní jídelníček. Pěstovala se zdomácnělá forma keříčkovité samosprašné rostliny chilli.

 

Rozšíření chilli do světa

Na rozšíření chilli papriček po celém světě mělo zásadní význam objevení kontinentu známým Kryštofem Kolumbem. Právě on tuto plodinou pojmenoval paprikou. Připomínala mu totiž velmi nápadně peprnou chuť již tehdy v Evropě známého Pepře černého, tedy Pipernigrum, který se výrazně lišil od ostatních plodin svou pikantností. Označení chilli je dosud sporné. Variantami jsou zkratky názvů spojené s masem jako chilli con carneči odvozenina pravopisu mexické španělštiny.

Příchod chilli do Evropy

V roce 1493 na druhé plavbě Krištofa Kolumba lékař Diego AlvarezChanca přivezl první chilli papričky do Španělska a dostaly se do Evropy. V roce 1494 jsou dochovány popsané léčivé účinky chilli, ale nějakou dobu se rostlina stala spíše botanickou kuriozitou a ozdobnou rostlinou. V té době se nedařilo pěstovat pepř v Evropě a jeho nedostupnost pomohlakulinářské experimentaci španělských a portugalských mnichů. Postupně šlechtěním a křížením odrůd dovedli stupňovat pálivost chilli.

Chilli a jeho cesta do celého světa

Ve stejnou dobu Španělsko řídilo ze své kolonie Mexika obchodování s Asií. Odtud se pak chilli šířilo velmi úspěšně do Číny, Indonésie, Japonska, Thajska, Koreje a z Portugalska se zase chilli šířilo směrem na blízký východ, tedy na Balkán, do Indie a Turecka. Chilli se tak stalo nedílnou součástí všech místních specialit napříč všemi kulturami a velmi rychle zdomácnilo. V mnohých zemích již bylo i součástí národních pokrmů.

Současné chilli

Postupně byly objevovány blahodárné účinky chilli na naše fyzické zdraví i psychiku. V současnosti je chilli klíčovou ingrediencí ve všech možných kuchyních po celém světě. Dnešní pěstitelé se doslova předhání o dosažení většího obsahu účinné látky kapsaicinu a mnohé nové odrůdy pálí opravdu pekelně. Hlavním důvodem při rozšíření chilli je výborné spojení osvěžující chuti a blahodárných účinků na náš organismus. Zamilujete si je i vy.